Smrečine Hofatex bez štátnej dotácie hrozí konkurz, tvrdia odborári

10.05.2013 Banská Bystrica

Banská Bystrica (TASR) – Pokiaľ do začiatku budúceho týždňa nedostane spoločnosť Smrečina Hofatex a. s. v reštrukturalizácii, ktorá má prevádzku v Banskej Bystrici, dotáciu od štátu, hrozí jej konkurz. "Ak nebudú peniaze, doexpedujeme posledný materiál," povedala pre TASR Helena Šikulová, predsedníčka Závodného výboru Odborového zväzu Drevo, lesy, voda.
Priblížila, že správca konkurznej podstaty už postúpil na Okresný súd v Bratislave návrh na technický konkurz s tým, že firma sa dostala do straty a je v reštrukturalizácii. Štát, konkrétne ministerstvo financií, požiadali podľa Šikulovej listom o dotáciu na preklenutie krízy vo výške pol milióna eur. Podľa jej slov by pritom prepustením zamestnancov prišiel za rok o 1,1 milióna eur na nákladoch sociálnej poisťovne a podobne.
"Štát žiadame o 500.000 eur v pondelok, aby sme mohli nabehnúť, zaplatiť elektrinu, vlákninu, vodu, tým pádom ostávame na trhu a firma pokračuje ďalej," povedala Šikulová. Dodala, že peniaze na účte byť nemusia, stačí len prísľub od štátu, že ich dostanú. "So sudkyňou je dohodnuté, že ak peniaze zložíme, správca konkurznej podstaty sťahuje návrh na konkurz a firma prosperuje ďalej," dodala Šikulová. Priblížila, že od 26. apríla do práce nechodí približne 70 ľudí. Aktuálne spoločnosť zamestnáva 165 zamestnancov. Momentálne ich pracuje len 20.
UPOZORNENIE: Správa bude rozšírená a doplnená o vyjadrenie predsedu predstavenstva Smrečiny Hofatex, a. s.
 

Vyberte región